Bukiet sałat z pieczoną cukinią i pomidorkami
Składniki
1 mała cukinia
250 g mieszanki sałat Fresh mix Tesco
150 g pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
sok z 1/2 cytryny
łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki miodu
60 ml oliwy z oliwek
Opis

Rozgrzej piekarnik do 190°– 200°. Cukinię umyj i pokrój na plasterki grubości ok. 4 mm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż plasterki cukinii. Oprósz ją lekko solą i skrop oliwą. Wstaw blaszkę na 10–15 min do rozgrzanego piekarnika.

W czasie kiedy cukinia się piecze, przygotuj resztę składników. Sałatę wyłóż na półmisek. Duże liście pokrój lub porwij na mniejsze cząstki. Pomidorki umyj i pokrój na kawałki, cebulę pokrój w drobną kostkę i dołóż do sałaty.

Przygotuj dressing PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING. W osobnej miseczce wymieszaj miód, musztardę i sok z cytryny. Kiedy składniki się połączą, dolej małymi porcjami oliwę z oliwek, cały czas energicznie mieszając sos. Wyciągnij cukinię z pieca i dołóż do pozostałych składników. Całość polej sosem i od razu podawaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje