Rozgrzej piekarnik do 190°– 200°. Cukinię umyj i pokrój na plasterki grubości ok. 4 mm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż plasterki cukinii. Oprósz ją lekko solą i skrop oliwą. Wstaw blaszkę na 10–15 min do rozgrzanego piekarnika.
W czasie kiedy cukinia się piecze, przygotuj resztę składników. Sałatę wyłóż na półmisek. Duże liście pokrój lub porwij na mniejsze cząstki. Pomidorki umyj i pokrój na kawałki, cebulę pokrój w drobną kostkę i dołóż do sałaty.
Przygotuj dressing PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING. W osobnej miseczce wymieszaj miód, musztardę i sok z cytryny. Kiedy składniki się połączą, dolej małymi porcjami oliwę z oliwek, cały czas energicznie mieszając sos. Wyciągnij cukinię z pieca i dołóż do pozostałych składników. Całość polej sosem i od razu podawaj.