Bukiet cukierków na patyczkach z wróżbą
Składniki
300 ml śmietanki 30%
2/3 szkl. cukru
1/2 szkl. niesolonych orzeszków ziemnych
Przybory:
1 arkusz celofanu
kartki
wstążeczki
dekoracyjny pisak
nożyk i nożyczki do cięcia  
patyczki do szaszłyków przecięte na pół, inne patyczki lub wykałaczki
Opis

Do dużego garnka wlej śmietankę i cukier. Wszystko gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 15 min stale mieszając, aż cukier się roztopi, potem masa będzie podnosić się i opadać. Po ok. 30 min gotowania zaczną wydobywać się z niej brązowe wiórki i zacznie gęstnieć, to jest moment, w którym należy masę szybko przelać do gumowej kostkarki do lodu (do wgłębień kostkarki możesz wsypać po kilka pokruszonych płatków migdałowych, mak lub sezam lub zabarwić masę wcześniej kakao). Odczekaj chwilkę i wbij następnie patyczki w środek każdego cukierka, po czym odstaw w chłodne miejsce do stężenia. Z podanej ilości składników wychodzi około 20 lizaków.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne