Przepisy Budyń waniliowy z pitają i truskawkami

Składniki

½ pitai
2 szklanki mleka
2 jajka (żółtka)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
1 szklanka truskawek (posiekanych)
2 cytryny (3 łyżki soku z cytryny)
1 opakowanie cukru waniliowego (ok. 16 g)

Opis

Do rondla wlej 1,5 szklanki mleka. Podgrzej na wolnym ogniu, dodaj masło i wymieszaj, aby się stopiło. Do oddzielnej miski wbij żółtka, dodaj cukier puder, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pozostałe mleko – wszystko dokładnie zmiksuj. Następnie wymieszane składniki wlewaj powoli do gorącego mleka. Całość mieszaj do momentu, aż masa będzie gładka, bez grudek. Na końcu dodaj 2 łyżki rozgniecionego miąższu pitai i wymieszaj.

Budyń przelej do pucharków. Przygotuj owoce: pitaję obierz ze skórki, truskawki umyj. Owoce posiekaj drobno w kostkę, przełóż na patelnię i lekko podgrzej, następnie skrop cytryną i dodaj cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 2 min. Gorące owoce połóż na budyniu i podawaj od razu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8