Przepisy Brzoskwinie w zabajonej glazurze
Składniki
​1/2 kg brzoskwiń ciasteczkowych
4 żółtka
50 g cukru pudru
120 ml słodkiego białego wina
garść płatków migdałowych
listki świeżej mięty do dekoracji
Opis

Przygotuj zabajoną glazurę: garnuszek napełnij do połowy wodą i doprowadź do wrzenia. Do szklanej (najlepiej żaroodpornej) miski wlej tylko żółtka i dodaj cukier. Ubij mikserem na gładką, gęstą, jasną masę. Miskę postaw na garnuszku z gorącą wodą i powoli wlewaj do niej wino, jednocześnie ubijaj całość ubijaczką, aż masa zwiększy swą objętość i stanie się bardzo gęsta.

Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki pozbywając się pestek. Do drugiego naczynia żaroodpornego włóż połówki brzoskwiń, zalej je zabajoną glazurą i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temp. 220° przez ok. 3 min. Następnie wyjmij naczynie, a zapieczone brzoskwinie przełóż do pucharków, posypując je płatkami migdałowymi.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne