Przepisy Brzoskwinie w syropie

Składniki

1 kg brzoskwiń ciasteczkowych

1/2 kg cukru białego

1/2 l wody

Dodatkowo:

4 średniej wielkości słoiki

Opis

Przygotuj syrop: w garnku zagotuj 1/2 l wody i dodaj 1/2 kg cukru. Gotuj razem przez ok. 10 min do momentu rozpuszczenia cukru i uzyskania syropu.

Wodę zagotuj. Brzoskwinie włóż do dużej miski, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na kilkanaście sekund. Następnie przestudź je zimną wodą. Z owoców zdejmij skórkę, pozbądź się pestek i pokrój je na ćwiartki. Następnie przełóż do wyparzonych słoików, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Słoiki z brzoskwiniami kilkakrotnie potrząśnij, aby pozbyć się wolnych przestrzeni między kawałkami owoców. Następnie napełniaj je syropem tak, aby przykrył w całości owoce. Pamiętaj, aby nie nalewać po brzegi. Słoiki zakręcaj wyparzonymi, ale suchymi pokrywkami.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 30 min od momentu zagotowania. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4