Brzoskwinie w kruchym cieście
Składniki
4–6 brzoskwiń ciasteczkowych
60 g masy marcepanowej
100 g masła
1 jajko
200 g mąki
100 g cukru pudru
1 laska wanilii
Sposób przygotowania
1
Mąkę posiekaj z zimnym masłem i cukrem pudrem. Dodaj jajko i ziarenka z wanilii. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i schowaj na pół godziny do lodówki.
2
Brzoskwinie umyj i osusz. Wydrąż pestki, nie przekrawając owoców na pół. Powstałe w owocach otwory wypełnij masą marcepanową.
3
 Po pół godzinie chłodzenia rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra. Wykrój kwadraty na tyle duże, żeby narożniki można było zlepić nad położoną na środku brzoskwinią.
4
Na środku każdego kwadratu połóż brzoskwinię. Zlep krawędzie, odetnij z nich nadmiar ciasta.
5
Nożem zrób niewielkie karby. Zrób niewielkie nacięcia w cieście pomiędzy zlepionymi krawędziami. Pomiędzy ciastem a brzoskwinią powinno być jak najmniej powietrza, w przeciwnym razie ciasto spłynie z owoców w pierwszej fazie pieczenia. Brzoskwinie połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz na złoty kolor. Podawaj na ciepło.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne