Przepisy Brzoskwinie w kruchym cieście

Składniki

4–6 brzoskwiń ciasteczkowych

60 g masy marcepanowej

100 g masła

1 jajko

200 g mąki

100 g cukru pudru

1 laska wanilii

Sposób przygotowania

 alt=
1

Mąkę posiekaj z zimnym masłem i cukrem pudrem. Dodaj jajko i ziarenka z wanilii. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i schowaj na pół godziny do lodówki.

 alt=
2

Brzoskwinie umyj i osusz. Wydrąż pestki, nie przekrawając owoców na pół. Powstałe w owocach otwory wypełnij masą marcepanową.

 alt=
3

 Po pół godzinie chłodzenia rozwałkuj ciasto na grubość ok. pół centymetra. Wykrój kwadraty na tyle duże, żeby narożniki można było zlepić nad położoną na środku brzoskwinią.

 alt=
4

Na środku każdego kwadratu połóż brzoskwinię. Zlep krawędzie, odetnij z nich nadmiar ciasta.

 alt=
5

Nożem zrób niewielkie karby. Zrób niewielkie nacięcia w cieście pomiędzy zlepionymi krawędziami. Pomiędzy ciastem a brzoskwinią powinno być jak najmniej powietrza, w przeciwnym razie ciasto spłynie z owoców w pierwszej fazie pieczenia. Brzoskwinie połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz na złoty kolor. Podawaj na ciepło.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4