Brukselki duszone z wędzoną szynką i cebulkami z aromatem tymianku
Składniki
500 g brukselki
40 g masła
50 g wędzonej szynki
1 opak. cebulek perłowych (ok. 100 g)
2-3 gałązki świeżego tymianku
Opis

Brukselki obierz z ciemnozielonych liści zewnętrznych. Spód (od łodygi) natnij nożem na krzyż, aby cała brukselka równomiernie się ugotowała. Wstaw ok. 1 l wody i przypraw 1 łyżeczką cukru oraz płaską łyżką soli (jest to optymalna ilość soli, aby brukselki zachowały swój zielony kolor).

Gotuj brukselki bez przykrycia do miękkości, aby ulotniły się gorzkie olejki. Gotowe brukselki odcedź. Pokrój szynkę w paski i podsmaż na maśle. Dodaj brukselki i cebulki perłowe, przypraw całość świeżym pieprzem i tymiankiem. Podsmażone brukselki przełóż do miseczki i dekoruj cebulkami perłowymi i paskami szynki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
75 min.
Zupy