Brukselki obierz z ciemnozielonych liści zewnętrznych. Spód (od łodygi) natnij nożem na krzyż...
500 g brukselki
40 g masła
50 g wędzonej szynki
1 opak. cebulek perłowych (ok. 100 g)
2-3 gałązki świeżego tymianku
Brukselki obierz z ciemnozielonych liści zewnętrznych. Spód (od łodygi) natnij nożem na krzyż, aby cała brukselka równomiernie się ugotowała. Wstaw ok. 1 l wody i przypraw 1 łyżeczką cukru oraz płaską łyżką soli (jest to optymalna ilość soli, aby brukselki zachowały swój zielony kolor).
Gotuj brukselki bez przykrycia do miękkości, aby ulotniły się gorzkie olejki. Gotowe brukselki odcedź. Pokrój szynkę w paski i podsmaż na maśle. Dodaj brukselki i cebulki perłowe, przypraw całość świeżym pieprzem i tymiankiem. Podsmażone brukselki przełóż do miseczki i dekoruj cebulkami perłowymi i paskami szynki.
Więcej informacji
© 2019 Tesco Polska Sp. z o.o.