Brokuły w serowym sosie z serka topionego
Składniki
1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonego brokuła
200 g serka topionego
100 ml białego wytrawnego wina
50 ml śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
płatki migdałów do posypania
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Brokuła umyj pod bieżącą wodą, poodcinaj różyczki od nóżki. Większe różyczki podziel na mniejsze. Nogę obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę. Zagotuj wodę, wsyp sól, wrzuć brokuła i wyjmij go w momencie, kiedy woda ponownie się zagotuje. Odcedź i przykryj.

W międzyczasie roztop serek topiony na patelni z łyżką masła i winem – gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU ok. 8 min. Następnie wlej śmietankę, zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz.

Poukładaj różyczki brokułów na talerzach i polej każdą gorącym sosem. Na końcu posyp danie płatkami migdałowymi.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Napoje