Brokuły w cieście
Składniki
​1 średnia główka brokułów
100 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka kurkumy
1 szkl. masła klarowanego do smażenia lub olej
200 ml bardzo zimnej wody
Opis

Obie mąki wymieszaj z zimną wodą, tak aby zostały grudki. Dodaj sól i wszystkie przyprawy, następnie wymieszaj. Brokuły umyj i podziel na mniejsze różyczki, trzonki ponacinaj głęboko, na krzyż, aby szybciej się gotowały. Wrzuć brokuły do gotującej się wody na około 5 minut. Po tym czasie przelej zimną wodą, odsącz i osusz.

W garnku rozgrzej olej lub masło klarowane PORADA KONTEKSTOWA - KLAROWANIE. Brokuły obtocz z każdej strony w cieście i smaż na rozgrzanym oleju. Temperatura tłuszczu będzie odpowiednia wtedy, kiedy wpuszczona do rozgrzanego tłuszczu kropla ciasta natychmiast wypłynie na wierzch, nie paląc się, tylko lekko skwiercząc. Smaż brokuły do jasnobrązowego koloru. Następnie odsącz na sitku z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi sosami, np. ze słodko-kwaśnym lub czosnkowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Zupy