Brokuły po cygańsku
Składniki
ok. 500 g brokuła
150 g cebuli
200 g twardych pomidorów
200 g pieczarek
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki masła
2 łyżki białego wytrawnego wina
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka szałwii suszonej
1 listek laurowy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos: pomidory sparz i obierz ze skóry. Następnie pokrój je w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj drobno. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj masło, pieczarki i jeszcze chwilę smaż przez 3 min. Warzywa na patelni posól, dodaj do nich pomidory, skrop winem i podduś ok. 10 min. Na koniec wrzuć czosnek, pieprz i duś kolejne 10 min.

Zagotuj wodę na brokuły. Dodaj do niej sól, sok z cytryny, listek laurowy i szałwię. Różyczki brokuła poodcinaj i włóż do wrzątku. Gotuj ok. 8–10 min. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek, posiekaj i wymieszaj z natką pietruszki. Brokuły odcedź i ułóż na półmisku, następnie polej sosem, posyp natką z jajkami. Podawaj jako przystawkę lub danie główne z ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje