Przepisy Brokuły po cygańsku

Składniki

ok. 500 g brokuła

150 g cebuli

200 g twardych pomidorów

200 g pieczarek

2 jajka ugotowane na twardo

2 łyżki posiekanej pietruszki

2 łyżki masła

2 łyżki białego wytrawnego wina

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka szałwii suszonej

1 listek laurowy

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju do smażenia

przyprawy: sól, pieprz

Opis

Przygotuj sos: pomidory sparz i obierz ze skóry. Następnie pokrój je w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj drobno. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj masło, pieczarki i jeszcze chwilę smaż przez 3 min. Warzywa na patelni posól, dodaj do nich pomidory, skrop winem i podduś ok. 10 min. Na koniec wrzuć czosnek, pieprz i duś kolejne 10 min.

Zagotuj wodę na brokuły. Dodaj do niej sól, sok z cytryny, listek laurowy i szałwię. Różyczki brokuła poodcinaj i włóż do wrzątku. Gotuj ok. 8–10 min. Jajka ugotowane na twardo obierz ze skorupek, posiekaj i wymieszaj z natką pietruszki. Brokuły odcedź i ułóż na półmisku, następnie polej sosem, posyp natką z jajkami. Podawaj jako przystawkę lub danie główne z ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4