Przepisy Brioszki z dipem miodowo-pierniczkowym

Składniki

Na brioszki:

7 g suchych drożdży

270 g mąki

35 g cukru

50 ml mleka

2 jajka

80 g miękkiego masła

do posmarowania:

1 żółtko

1 łyżka mleka

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka miodu

Na dip:

200 g mascarpone

50 ml śmietany kremówki

30 g ciasteczek „Korzenne Dzwoneczki”

płynny miód (do smaku)

Opis

Drożdże i cukier mieszamy razem w dużej misce. Dodajemy 70 g mąki. Mleko podgrzewamy do temperatury 42°C i dodajemy do miski. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy jedno jajko i mieszamy, aż składniki się połączą. Wówczas dodajemy drugie jajko i ponownie czekamy, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Do ciasta dodajemy połowę masła, mieszamy. Dodajemy połowę pozostałej mąki. Gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałe masło, a następnie resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie zagniatamy delikatnie ciasto i formujemy z niego kulki wielkości nieco większej niż orzech włoski. Kulki ciasta układamy na natłuszczonej blaszce w niewielkich odstępach (około 1 cm).

Przykrywamy blaszkę bawełnianą ścierką i odstawiamy na około 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.

Żółtko, mleko, cynamon i miód roztrzepujemy razem. Przy pomocy pędzelka smarujemy wierzch ciasta. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.

W międzyczasie przygotowujemy dip. Ciasteczka przekładamy do malaksera i miksujemy na pył. Przesypujemy ciastka do miski, którą następnie ustawiamy w kąpieli wodnej. Do ciastek dodajemy mascarpone i kremówkę. Miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się dobrze połączą, a dip będzie miał jednolitą konsystencję (jeśli na początku dip się zwarzy, należy podgrzać go bardziej w kąpieli wodnej – nabierze odpowiedniej konsystencji). Na koniec dodajemy miód do smaku.

Przestudzone brioszki podajemy z miodowo-pierniczkowym dipem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4