Boeuf Strogonow
Składniki
½ kg polędwicy wołowej lub rostbefu
6 pieczarek
1 cebula
½ szklanki rosołu (może być instant)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, mielona ostra papryka
Opis

Mięso opłucz i oczyść z błon, a następnie pokrój w paski o długości ok. 1,5 cm. Paski mięsa włóż do miski, oprósz mąką i wymieszaj. Tak przygotowane mięso od razu obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 5 min), a następnie przełóż do rondla.

Cebulę obierz i pokrój w krążki, a pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Następnie podsmaż warzywa na oleju, który został ze smażenia mięsa, przez ok. 5 min. Do rondla z mięsem dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki, koncentrat pomidorowy i ½ szklanki rosołu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś do miękkości na małym ogniu przez ok. 30 min. Przed podaniem dodaj śmietanę, szczyptę ostrej papryki i chwilę podgrzewaj całość.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
5 miesięcy temu
10 min.
Napoje