Boczek glazurowany na pieczonych warzywach
Składniki
1 kg boczku świeżego
50 g selera
50 g marchewki
40 g pietruszki 
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka musztardy ziarnistej
40 g miodu
150 ml wina czerwonego wytrawnego
2 pomidory suszone
Warzywa pieczone:
150 g marchewki
100 g selera
100 g pietruszki
2 łyżki octu balsamicznego białego
2 łyżki oliwy z oliwek
2–3 gałązki cząbru górskiego lub tymianku
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Ostrym nożem natnij boczek od strony słoniny w kratkę. Przypraw dobrze solą i pieprzem. Podsmaż bardzo mocno na suchej patelni z obu stron. Zdejmij i przełóż do naczynia, w którym będzie pieczony. Z wierzchu posyp majerankiem i słodką papryką. Piekarnik rozgrzej do 150˚.

Warzywa do pieczenia z mięsem obierz i pokrój w małe kawałki, następnie obłóż nimi mięso. Podlej winem i rozłóż suszone pomidory. Całość wstaw do pieczenia na 2,5–3 godzin pod przykryciem – to ważne, bo musi powstać sos. Podczas pieczenia kontroluj poziom sosu i dolewaj ewentualnie wody. Zachowasz dzięki temu odpowiednią wilgotność podczas pieczenia.

Resztę warzyw pokrój w ładne regularne paski grubości palca. Na porcelanową formę rozłóż papier do pieczenia i przełóż warzywa. Przypraw lekko solą morską, listkami tymianku i polej oliwą oraz kremem balsamicznym. Warzywa włóż do piekarnika na 1,5 godziny. Mieszaj sukcesywnie, aby równo się zrumieniły.

W misce rozmieszaj musztardę ziarnistą, miód i ok. 50 ml wody – wymieszaj. Na pół godziny przed końcem pieczenia boczku polewaj regularnie mięso glazurą z musztardy i miodu. Mięso piecz dalej bez przykrycia, aby się ładnie zrumieniło.

Upieczone warzyw oraz boczek wyjmij. Mięso pokrój na grube plastry jak porcje. Warzywa ułóż na półmisku, a na wierzchu połóż plastry aromatycznego boczku. Polej sosem z pieczenia i udekoruj listkami cząbru górskiego lub tymianku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
1 tydzień temu
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
25 min.
Zupy