Przepisy Boczek glazurowany na pieczonych warzywach

Składniki

1 kg boczku świeżego

50 g selera

50 g marchewki

40 g pietruszki 

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżka musztardy ziarnistej

40 g miodu

150 ml wina czerwonego wytrawnego

2 pomidory suszone

Warzywa pieczone:

150 g marchewki

100 g selera

100 g pietruszki

2 łyżki octu balsamicznego białego

2 łyżki oliwy z oliwek

2–3 gałązki cząbru górskiego lub tymianku

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Ostrym nożem natnij boczek od strony słoniny w kratkę. Przypraw dobrze solą i pieprzem. Podsmaż bardzo mocno na suchej patelni z obu stron. Zdejmij i przełóż do naczynia, w którym będzie pieczony. Z wierzchu posyp majerankiem i słodką papryką. Piekarnik rozgrzej do 150˚.

Warzywa do pieczenia z mięsem obierz i pokrój w małe kawałki, następnie obłóż nimi mięso. Podlej winem i rozłóż suszone pomidory. Całość wstaw do pieczenia na 2,5–3 godzin pod przykryciem – to ważne, bo musi powstać sos. Podczas pieczenia kontroluj poziom sosu i dolewaj ewentualnie wody. Zachowasz dzięki temu odpowiednią wilgotność podczas pieczenia.

Resztę warzyw pokrój w ładne regularne paski grubości palca. Na porcelanową formę rozłóż papier do pieczenia i przełóż warzywa. Przypraw lekko solą morską, listkami tymianku i polej oliwą oraz kremem balsamicznym. Warzywa włóż do piekarnika na 1,5 godziny. Mieszaj sukcesywnie, aby równo się zrumieniły.

W misce rozmieszaj musztardę ziarnistą, miód i ok. 50 ml wody – wymieszaj. Na pół godziny przed końcem pieczenia boczku polewaj regularnie mięso glazurą z musztardy i miodu. Mięso piecz dalej bez przykrycia, aby się ładnie zrumieniło.

Upieczone warzyw oraz boczek wyjmij. Mięso pokrój na grube plastry jak porcje. Warzywa ułóż na półmisku, a na wierzchu połóż plastry aromatycznego boczku. Polej sosem z pieczenia i udekoruj listkami cząbru górskiego lub tymianku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4