Bliny z molekularnym kawiorem o smaku truskawek i szampana
Składniki
Na bliny:
50 g mąki pszennej
50 g mąki gryczanej
7-8 g suszonych drożdży
1 jajko
200 ml letniego mleka
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
Na kawior:
75 ml szampana
75 ml syropu truskawkowego
1 łyżeczka agaru
Dodatkowo:
olej (około 1 szklanki, może być więcej)
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
świeżo mielony pieprz
Opis

Olej potrzebny do przygotowania kawioru wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Mąkę pszenną, gryczaną, drożdże i sól mieszamy razem. Dodajemy jajko i stopniowo wlewamy mleko (mleko powinno mieć temperaturę około 40°C). Ciasto mieszamy, aż składniki się dokładnie połączą. Przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Szampana i syrop truskawkowy przekładamy do rondelka. Dodajemy agar i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odrobinę studzimy (tylko tyle, by nie parzyło).

Wyjmujemy olej z zamrażalnika i przelewamy do małej miseczki. Przy pomocy dużej strzykawki lub kroplomierza nabieramy płyn i w formie kropelek wrzucamy wprost do lodowatego oleju (zadanie może wydawać się czasochłonne, ale szybko można wypracować sobie technikę i przyspieszyć cały proces – u mnie wystarczyło potrząsać strzykawką by kropelki same spadały). Gdy kawior będzie gotowy przecedzamy go przez sito i płuczemy delikatnie pod zimną wodą.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką malutkie porcje ciasta i smażymy bliny z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Przekładamy je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Na przestudzone bliny nakładamy odrobinę kwaśnej śmietany i trochę „kawioru”. Całość oprószamy pieprzem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery