Bitki ze schabu
Składniki
1/2 kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 listek laurowy
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Mięso umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy z nich rozbij lekko młotkiem z obu stron. Aby sok z mięsa nie pryskał, wsadź je do woreczka. Rozbite kawałki posyp solą i pieprzem z obu stron oraz natrzyj roztartym czosnkiem. Tak przygotowane mięso odłóż na ok. 1 godz. do lodówki.

Po tym czasie rozgrzej na patelni olej i przesmaż bitki na wolnym ogniu po ok. 6 min z każdej stron. Następnie zalej wszystkie wodą i gotuj przez 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodaj listek laurowy i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE dalej pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godz. do momentu aż mięso będzie miękkie, delikatne, a tłuszcz oddzieli się od mięsa, tworząc sos.
Gotowe bitki podawaj z ziemniakami, ryżem lub samą sałatą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
135 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Dania główne