Bitki z ligawy wołowej w sosie z suszonych grzybów
Składniki
500 g ligawy wołowej
10 g grzybów suszonych
200 g średnich pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka wody
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Opis

Grzyby mocz w wodzie przez 30 min. Cebulę i czosnek posiekaj. Mięso umyj, lekko rozbij, oprósz mąką i pieprzem. Grzyby odsącz z wody i posiekaj. Wodę zachowaj. W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso, dodaj grzyby, czosnek i cebulę. Następnie całość podlej bulionem i wodą z grzybów. Duś pod przykryciem przez 45 min. Pieczarki przekrój na pół. Na patelni roztop masło i zrumień pieczarki. W reszcie wody z grzybów rozprowadź mąkę ziemniaczaną, dodaj do niej koncentrat pomidorowy i razem z podsmażonymi pieczarkami dodaj wszystko do bitek. Potrawę przypraw i zagotuj.

Proponujemy podawać z kluskami śląskimi.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
55 min.
Desery