Biszkoptowo-czekoladowy cmentarzyk
Składniki
Biszkopt:
5 jajek
4/5 szkl. mąki pszennej
1/5 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
Krem:
150 g serka mascarpone
100 g mlecznej czekolady
Kruche ciastka:
50 g masła
25 g cukru pudru
50 g mąki pszennej
1 łyżka wody
Dodatkowo:
150 g czekoladowych herbatników
Sposób przygotowania
1
Ze składników na kruche ciastka zagnieć szybko ciasto. Zawiń je w folię i schowaj na pół godziny do zamrażalnika. Białka na biszkopt ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj cukier i kolejno żółtka. Mieszając dalej już łopatką, dodaj przesianą mąkę. Przełóż ciasto do kwadratowej formy o boku ok. 22 cm. Przed wlaniem ciasta, wyłóż dno formy papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 45 minut. Piecz biszkopt do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź biszkopt na metalowej kratce.
2
Wyciągnij kruche ciasto z zamrażalnika i rozwałkuj na około 3-4 mm. Wytnij nagrobki i drzewo. Wstaw ciastka do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 6-7 minut.
3
Kiedy ciastka i biszkopt wystygną, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Serek mascarpone zmiksuj na puszystą masę, dodając po chwili wystudzoną płynną czekoladę. Serek przed przygotowaniem kremu powinien mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym razie po dodaniu czekolady masa się rozwarstwi.
4
Upieczony biszkopt przekrój na dwie warstwy i przełóż kremem. Wierzch również posmaruj kremem.
5
Pokrusz czekoladowe herbatniki i okruchami obsyp wierzch ciasta. Umocuj nagrobki i drzewo.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Desery