Biszkoptowa szarlotka
Składniki
ciasto:
2 szklanki mąki
3 jajka
¾ szklanki cukru
250 g margaryny
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
30 g margaryny do wysmarowania formy
2 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól
nadzienie jabłkowe:
1 kg jabłek
¾ szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
Opis

Przygotuj ciasto: utrzyj cukier z dwoma jajkami. Trzecie jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Białko odłóż na bok, a żółtko dodaj do jajek z cukrem i utrzyj wszystko na puszystą masę. Dodaj cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj sól oraz śmietankę i ponownie wymieszaj.

W garnku rozpuść margarynę. Odstaw do ostygnięcia, a następnie dodaj do ciasta. Blachę wysmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Wyłóż połowę ciasta i piecz przez 15 - 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°.

W międzyczasie obierz jabłka, zetrzyj je na grubej tarce i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na wolnym ogniu z cukrem i cynamonem.

Białkiem, które pozostało posmaruj wyjęte z piekarnika ciasto. Wyłóż na nie przygotowane jabłka. Przykryj resztą ciasta. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 - 20 min.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Desery