Biszkopciki z wiśniami w syropie z kremem mascarpone
Składniki
​2 krążki biszkopta o średnicy ok. 23 cm
250 g serka mascarpone
125 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru pudru
Wiśnie:
300 g wiśni bez pestek
8 łyżek cukru
1 laska cynamonu
50 g posiekanych migdałów
Sposób przygotowania
1
Wydrylowane wiśnie zasyp cukrem i odstaw na ok. 4 godziny.
2
Po tym czasie dodaj do wiśni laskę cynamonu i zagotuj. Wiśnie wraz z cynamonem gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie wyciągnij wiśnie i cynamon, a pozostały w garnku sok zredukuj do gęstego syropu. Zdejmij garnek z syropem z ognia i wrzuć do niego wcześniej odcedzone wiśnie. Delikatnie wymieszaj całość. Tak przygotowane wiśnie nie nadają się do długiego przechowywania, najlepiej spożyj je w ciągu kilku dni, w międzyczasie przechowując je w lodówce.
3
Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i dodaj łyżeczkę cukru pudru. Ubij na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzyj mikserem serek mascarpone z dwoma łyżkami cukru. Połącz obydwie masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Całość wstaw do lodówki na godzinę.
4
Z plastrów biszkopta powycinaj kółka o średnicy 5-6 cm. W połowie małych kółek powycinaj jeszcze mniejsze kółka. Pełne kółka posmaruj cienko masą i przykryj kółkami z dziurką. Do dziurki nałóż kilka wisienek i porcję kremu. Na wierzchu połóż znów kilka wiśni. Wierzch kremu przykryj czapeczką z biszkopta i posyp posiekanymi migdałami. Podawaj z listkiem mięty lub melisy.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne