Przepisy Bigos z pomidorami i wołowiną
Składniki
​100 g polędwicy wołowej
1/2 główki młodej kapusty
1, 5 cebula
3 pomidory
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1 ząbek czosnku
3 łyżki posiekanego kopru
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Opis

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści. Następnie przekrój na pół, wytnij głąb i pokrój kapustę w grube pasy, a później w kostkę. Włóż do rondla, podlej wodą (ok. 1 szklanka), dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Jedną cebulę obierz i posiekaj drobno, dodaj do kapusty i całość dopraw cukrem. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na wolnym ogniu ok. 20 min. W tym czasie umyj dobrze w zimnej wodzie wołowinę. Włóż ją do garnka z wodą i ugotuj do miękkości z 1 listkiem laurowym i połową cebuli (ok. 30 min). Wywar z wołowiny przelej przez sitko i dodaj go do kapusty. Mięso przestudź, pokrój na kawałki, podsmażaj na oleju z obu stron (ok. 5 min) i dodaj do kapustki. Wszystko gotuj 30 min. Pod koniec dodaj obrane i wypestkowane pomidory, roztarty czosnek i posiekany koper. Kapustę podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
75 min.
Zupy