Bigos wigilijny
Składniki
400 g kapusty gotowanej
1 pomidor
200 g podgrzybków mrożonych
200 g borowików suszonych
2 cebule
1 jabłko
2 ząbki czosnku
1 łyżka pieprzu ziołowego
200 ml wina białego
50 g masła
przyprawy: sól, cukier, pieprz czarny
Opis

Kapustę wypłucz w zimnej wodzie. Odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do garnka. Przypraw od razu solą i cukrem oraz wlej wino. Gotuj powoli przez ok. 20 minut.

W tym czasie zalej borowiki 300 ml wody i gotuj. Nadadzą one smak bigosowi. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój drobno i podsmaż w szerokim rondlu na maśle. Przypraw całość solą, aby cebula szybciej zmiękła.

Do cebuli dodaj podgrzybki i smaż jeszcze, aż grzyby się zrumienią. Dodaj pokrojone borowiki i wlej połowę wody grzybowej. Następnie dodaj gotowaną kapustę i wymieszaj. Teraz przypraw bigos pieprzem ziołowym i dodaj pokrojone w kostkę jabłko. Jeśli chcesz mieć aromatyczny bigos, zostaw skórkę. Na końcu dodaj pokrojonego pomidora. Bigos przykryj pokrywką i pozostaw do duszenia PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na ok. 1 godzinę. W czasie gotowania regularnie sprawdzaj poziom płynu – w miarę potrzeby, dolewaj pozostałą wodę z pieczenia. Podczas duszenia bigos nabierz ciemnego koloru od grzybów.

Pod koniec dopraw bigos solą i świeżo mielonym pieprzem i odstaw do ostygniecie. Bigos będzie smaczniejszy, gdy przed podaniem jeszcze raz go podgrzejesz. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje