Bigos wigilijny
Składniki
½ kg kapusty kwaszonej
½ kg kapusty białej
4 suszone grzyby
5 suszonych śliwek
5 suszonych moreli
100 ml koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 cebula
1 łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Opis

Kwaszoną kapustę pokrój i zalej szklanką wody. Gotuj ze szczyptą cukru przez 30 min w odkrytym naczyniu, w razie potrzeby uzupełniając wodę.

Kapustę białą poszatkuj, zalej szklanką wody i gotuj przez 30 min w oddzielnym naczyniu razem z grzybami, śliwkami i morelami. Dopraw solą i pieprzem i dodaj dwa ziarna ziela angielskiego. Na tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w plastry, a następnie w tym samym naczyniu przygotuj zasmażkę z 1 łyżki mąki.

Po 30 min połącz kapustę kwaszoną z kapustą białą i dodaj zasmażkę z cebulą. Całość wymieszaj razem z koncentratem pomidorowym i podtrzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 30 min. Bigos smaczniejszy jest po odgrzaniu drugiego dnia od przygotowania.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Desery