Przepisy Bigos jarmużowy z grzybami
Składniki
200 g jarmużu
200 g pieczarek
20 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
1 puszka pomidorów pokrojonych
1/2 średniej cebuli
1/2 łyżeczki kminku mielonego
2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Grzyby mocz w wodzie przez noc. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w kostkę. Grzyby ugotuj w wodzie, w której się moczyły (ok. 15 minut). Rozgrzej olej i zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE cebulę. Dodaj pieczarki i ugotowane oraz odcedzone grzyby. Smaż kilka minut.

Oczyść jarmuż z twardych nerwów. Zagotuj 1,5 litra wody. Przełóż jarmuż do garnka, wlej wrzątek i gotuj przez 2 minuty. Odcedź jarmuż i wraz z pomidorami przełóż na patelnię. Wlej 1/3 szklanki wywaru spod grzybów, dodaj kminek, sól, pieprz i duś całość ok. 10 minut. Podawaj ciepłe z razowym pieczywem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8