Przepisy Bezowe całuski z cytryną i innymi owocami

Składniki

6 białek jaj

0,125 łyżeczki proszku do pieczenia

soli

270 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

¼ łyżeczki ekstrakt z wanilii

2,5 łyżeczki skrobi

100 ml kremu cytrynowego

jagody (lub inne owoce)

liście mięty (świeże)

Sposób przygotowania

1

Oddziel białka od żółtek i pozostaw w temperaturze pokojowej przez 30 minut - pomoże to uzyskać większą objętość.

2

Rozłóż arkusz papieru pergaminowego i podgrzej piekarnik do 120°C.

3

Wymieszaj białka, proszek do pieczenia i sól, aż zaczną formować się płatki bezowe. Dodaj sproszkowany cukier i mieszaj przez około 20 minut do uzyskania stałej masy.

4

Delikatnie zmieszaj sok cytrynowy, ekstrakt waniliowy i skrobię do bez.

5

Za pomocą łyżki uformuj 8 większych "gniazd" w odstępach około 7 cm na arkuszu.

6

Włóż gniazda do piekarnika na około godzinę, następnie wyłącz piekarnik i susz przez kolejną godzinę w środku. Po godzinie wyjmij i odstaw do wystygnięcia.

7

Wypełnij każde gniazdo 2 łyżkami kremu cytrynowego i ozdób owocami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.04-11.04.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8