Batoniki z musli
Składniki
350 g musli zbożowych z owocami
50 g płatków owsianych błyskawicznych
100 g miodu
50 g cukru
50 g masła
50 g rodzynek
1 op. cukru waniliowego
50 g moreli
300 ml mleka zimnego 2%
Opis

W rondlu rozgrzej cukier na lekki, jasny karmel, dodaj powoli kawałki masła oraz cukier waniliowy. Dzięki karmelowi batoniki będą chrupiące i zwarte. Pokrój morele i śliwki wybrane z musli na małe kawałki i dodaj wraz z rodzynki i pozostałymi suszonymi owocami do masy. Smaż całość na małym ogniu. Następnie wsyp musli zbożowe i płatki owsiane. Mieszaj masę aż cukier dobrze połączy się z musli. Dolej miód i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Nie trzeba już gotować masy.

Na kuchennej blasze lub półmisku rozłóż papier do pieczenia. Wyłóż ciepłą masę na papier. Uformuj prostokąt o grubości ok. 2 cm. Użyj do tego drugiego kawałka papieru do pieczenia, wtedy musli się do niego nie przylepi. Jak tylko masa się ochłodzi, pokrój ją na batoniki wielkości 6-7 centymetrów. Batoniki dobrze się przechowują zapakowane w folię spożywczą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje