Przepisy Barszcz z kołdunami
Składniki
barszcz:
1 kg buraków
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 mały por
2 cebule
1 główka czosnku
50 ml octu jabłkowego
2 łyżki cukru
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek
kołduny:
2 szklanki mąki
1 jajko
200 ml ciepłej wody
200 g grzybów suszonych
2 cebule
50 g masła
przyprawy: sól
Opis

Obierz buraki, marchew, pietruszkę, seler, pora, cebulę i czosnek. Wszystko włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj przyprawy, ocet, cukier i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez ok. 1 godz.

W międzyczasie przygotuj farsz na kołduny: grzyby ugotuj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę. Do tego dodaj posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, na środku zrób wgłębienie, w które wbij jajko, dodaj sól i wlewaj wodę. Wszystko zagniataj, aż wyrobisz na miękkie, elastyczne ciasto.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj kółka za pomocą kieliszka. Nakładaj wcześniej przygotowany farsz i zlepiaj brzegi, formując kółka.

W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj kołduny na wrzątek i gotuj przez ok. 3 min.

Gotowe kołduny wykładaj na bulionówki i zalej odcedzonym gorącym barszczem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4