Przepisy Barszcz ukraiński

Składniki

½ szklanki fasoli białej
400 g buraków
1 pęczek włoszczyzny (z kapustą)
2 ziemniaki
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
½ szklanki śmietany kwaśnej
1 cytryna (2 łyżki soku z cytryny)
1 łyżeczka cukru
l wody
sól
pieprz czarny mielony
liść laurowy

Opis

Fasolę namocz na noc. Buraki i włoszczyznę obierz i umyj. Do zimnej wody włóż połowę niepokrojonych warzyw z włoszczyzny (bez kapusty), fasolę wraz z wodą, w której się moczyła i gotuj razem ok. 40 min. Wywar dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem.

Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je (pozostaw tylko fasolę). Odłożoną część warzyw zetrzyj wraz z burakami na tarce z dużymi oczkami. Dodaj do warzyw w garnku i gotuj wszystko ok. 15 min. Po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę i czosnek. Zupę gotuj kolejne 15–20 minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i cukier.

Mąkę rozprowadź kilkoma łyżkami wywaru z zupy – dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Zawiesinę wlej do zupy i chwilę zagotuj. Odstaw następnie z ognia i po ok. 5 minutach dodaj śmietanę. Zupę wymieszaj, ale nie gotuj. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 15.10-21.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8