Przepisy Barszcz czerwony z uszkami
Składniki
5 buraków
2 marchwie
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
½ kg cebuli
½ l koncentratu barszczu (kwasu buraczanego)
sok z 1 cytryny
2 litry wody
1 łyżka cukru
8 suszonych dużych grzybów
5 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
5 ziaren pieprzu
przyprawy: sól do smaku, pieprz
ciasto na uszka:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki wody
1 jajo
nadzienie do uszek:
8 grzybów z barszczu
1 cebula
1 łyżka oleju
1 jajko
bułka tarta (ok. 4 łyżek)
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Umyte grzyby namaczaj w ½ l wody przez 2 godz. Następnie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły (ok. 15 min). Odcedź grzyby od wywaru.

Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz kawałek pora umyj, oczyść i włóż do 1 litra gotującej się osolonej i osłodzonej wody. Po chwili dodaj obrane, opłukane i pokrojone w plastry buraki, sól i pieprz, a następnie gotuj przez ok. 30 min. Po ugotowaniu odcedź warzywa od wywaru.

Wymieszaj wywary z grzybów i warzyw, a następnie dolej kwas buraczany (na 1 i ½ l wywaru wlej ½ kwasu buraczanego). Dodaj liść laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Dopraw według uznania solą, pieprzem i łyżką cukru (możesz też dodać majeranek), a następnie podgotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU (ok. 20 min) i pod koniec gotowania wlej sok z cytryny do smaku. 

Przygotuj ciasto na uszka: mąkę, sól i jajko najpierw wyrób nożem. Powoli dodawaj wodę nadal wyrabiając. Później wszystko ugnieć rękami. Ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na chwilę.

Przygotuj nadzienie: grzyby zmiel razem z podsmażoną na oleju cebulką. Dodaj jajko i bułkę tartą, aby zagęścić masę (jeśli zajdzie potrzeba dodaj więcej bułki tartej). Dopraw solą i pieprzem.

Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego małe kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż nadzienie, złóż po przekątnej i dokładnie zlep brzegi. Połącz również przeciwległe końce (możesz posmarować końce białkiem lub wodą, jeżeli nie będą chciały się zlepić). Gotowe pierogi podgotuj we wrzącej wodzie na chwilę przed podaniem. Gdy wypłyną, wyjmij od razu łyżką cedzakową.

Przed podaniem barszcz podgrzewaj powoli. Pamiętaj, że nie możesz go zagotować. Podawaj z uszkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
40 min.
Zupy