Przepisy Barszcz czerwony z uszkami

Składniki

5 buraków

2 marchwie

1 pietruszka

kawałek selera

kawałek pora

½ kg cebuli

½ l koncentratu barszczu (kwasu buraczanego)

sok z 1 cytryny

2 litry wody

1 łyżka cukru

8 suszonych dużych grzybów

5 ziaren ziela angielskiego

1 liść laurowy

5 ziaren pieprzu

przyprawy: sól do smaku, pieprz

ciasto na uszka:

2 i ½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki wody

1 jajo

nadzienie do uszek:

8 grzybów z barszczu

1 cebula

1 łyżka oleju

1 jajko

bułka tarta (ok. 4 łyżek)

przyprawy: sól, pieprz

Opis

Umyte grzyby namaczaj w ½ l wody przez 2 godz. Następnie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły (ok. 15 min). Odcedź grzyby od wywaru.

Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz kawałek pora umyj, oczyść i włóż do 1 litra gotującej się osolonej i osłodzonej wody. Po chwili dodaj obrane, opłukane i pokrojone w plastry buraki, sól i pieprz, a następnie gotuj przez ok. 30 min. Po ugotowaniu odcedź warzywa od wywaru.

Wymieszaj wywary z grzybów i warzyw, a następnie dolej kwas buraczany (na 1 i ½ l wywaru wlej ½ kwasu buraczanego). Dodaj liść laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Dopraw według uznania solą, pieprzem i łyżką cukru (możesz też dodać majeranek), a następnie podgotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU (ok. 20 min) i pod koniec gotowania wlej sok z cytryny do smaku. 

Przygotuj ciasto na uszka: mąkę, sól i jajko najpierw wyrób nożem. Powoli dodawaj wodę nadal wyrabiając. Później wszystko ugnieć rękami. Ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na chwilę.

Przygotuj nadzienie: grzyby zmiel razem z podsmażoną na oleju cebulką. Dodaj jajko i bułkę tartą, aby zagęścić masę (jeśli zajdzie potrzeba dodaj więcej bułki tartej). Dopraw solą i pieprzem.

Rozwałkuj ciasto i wycinaj z niego małe kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż nadzienie, złóż po przekątnej i dokładnie zlep brzegi. Połącz również przeciwległe końce (możesz posmarować końce białkiem lub wodą, jeżeli nie będą chciały się zlepić). Gotowe pierogi podgotuj we wrzącej wodzie na chwilę przed podaniem. Gdy wypłyną, wyjmij od razu łyżką cedzakową.

Przed podaniem barszcz podgrzewaj powoli. Pamiętaj, że nie możesz go zagotować. Podawaj z uszkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4