Przepisy Barszcz biały
Składniki
Zakwas:
ok. 3 kopiaste łyżki mąki pszennej typu 2000
1 i 1/2 szkl. przegotowanej letniej wody
6 ząbków czosnku
krążek cebuli
kawałek skórki chleba razowego (około 5 cm)
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
po szczypcie: soli i cukru
Dodatkowo:
1 butelka gotowego zakwasu pszennego (jeśli nie masz swojego)
4 kawałki białej kiełbasy
250 g wędzonego boczku
4 ząbki czosnku
2 małe marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 cebule
4 jajka
1 łyżka masła
100 ml śmietany 18%
1i 1/2 l wody
2 ziarenka ziela angielskiego
przyprawy: majeranek, sól, pieprz, liść laurowy
Opis

Przygotuj zakwas: do wyparzonego naczynia wsyp mąkę i rozmieszaj z 1 szklanką przegotowanej letniej wody (naczynie musi być trochę większe niż ilość zakwasu, który chcesz otrzymać). Dodaj 1/2 szklanki wody, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Następnie wrzuć chleb, obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz obraną cebulę. Dodaj sól, cukier, liść laurowy i ziele angielskie.

Słoik przykryj najlepiej gazą lub papierem i obwiąż szczelnie. Pozostaw w ciepłym miejscu na 3-4 dni, aby płyn sfermentował. Zakwas mieszaj 2 razy dziennie. Na 3 dzień przelej do innego czystego słoiczka lub butelki i zakręć szczelnie. Zakwas schowaj do lodówki – inaczej może spleśnieć. Zakwasu wystarcza na ok. 2 litry zupy. Do garnka z wodą włóż obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, 1 cebulę, seler oraz odrobinę wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE boczku. Dodaj liść laurowy, sól, pieprz oraz ziarna ziela angielskiego. Wywar gotuj 20–30 minut.

Po tym czasie wyjmij marchewkę i boczek – odłóż na talerz. Drugą cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni na 1 łyżce masła. Następnie dodaj do niej pokrojoną w plastry białą kiełbasę i wyciśnięty czosnek. Razem podsmaż na wolnym ogniu. Następnie zalej 1/2 szklanki wywaru i zagotuj. Na koniec dodaj zakwas i gotuj kolejne 10 minut. Kiełbasę z zakwasem dodaj do wywaru i wymieszaj.

Na drugiej patelni podsmaż na rumiano boczek. Następnie dodaj go do barszczu. Zupę dopraw majerankiem i chwilkę podgotuj. P chwili zdejmij barszcz z ognia i po ok. 5 min dodaj śmietanę.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój na kawałki. Odłożoną marchewkę z wywaru pokrój w plastry i wraz z jajkiem dodaj do zupy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
20 min.
Zupy
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje