Przepisy Barszcz biały

Składniki

Zakwas:

ok. 3 kopiaste łyżki mąki pszennej typu 2000

1 i 1/2 szkl. przegotowanej letniej wody

6 ząbków czosnku

krążek cebuli

kawałek skórki chleba razowego (około 5 cm)

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

po szczypcie: soli i cukru

Dodatkowo:

1 butelka gotowego zakwasu pszennego (jeśli nie masz swojego)

4 kawałki białej kiełbasy

250 g wędzonego boczku

4 ząbki czosnku

2 małe marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

2 cebule

4 jajka

1 łyżka masła

100 ml śmietany 18%

1i 1/2 l wody

2 ziarenka ziela angielskiego

przyprawy: majeranek, sól, pieprz, liść laurowy

Opis

Przygotuj zakwas: do wyparzonego naczynia wsyp mąkę i rozmieszaj z 1 szklanką przegotowanej letniej wody (naczynie musi być trochę większe niż ilość zakwasu, który chcesz otrzymać). Dodaj 1/2 szklanki wody, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Następnie wrzuć chleb, obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz obraną cebulę. Dodaj sól, cukier, liść laurowy i ziele angielskie.

Słoik przykryj najlepiej gazą lub papierem i obwiąż szczelnie. Pozostaw w ciepłym miejscu na 3-4 dni, aby płyn sfermentował. Zakwas mieszaj 2 razy dziennie. Na 3 dzień przelej do innego czystego słoiczka lub butelki i zakręć szczelnie. Zakwas schowaj do lodówki – inaczej może spleśnieć. Zakwasu wystarcza na ok. 2 litry zupy. Do garnka z wodą włóż obrane warzywa: marchewkę, pietruszkę, 1 cebulę, seler oraz odrobinę wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE boczku. Dodaj liść laurowy, sól, pieprz oraz ziarna ziela angielskiego. Wywar gotuj 20–30 minut.

Po tym czasie wyjmij marchewkę i boczek – odłóż na talerz. Drugą cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni na 1 łyżce masła. Następnie dodaj do niej pokrojoną w plastry białą kiełbasę i wyciśnięty czosnek. Razem podsmaż na wolnym ogniu. Następnie zalej 1/2 szklanki wywaru i zagotuj. Na koniec dodaj zakwas i gotuj kolejne 10 minut. Kiełbasę z zakwasem dodaj do wywaru i wymieszaj.

Na drugiej patelni podsmaż na rumiano boczek. Następnie dodaj go do barszczu. Zupę dopraw majerankiem i chwilkę podgotuj. P chwili zdejmij barszcz z ognia i po ok. 5 min dodaj śmietanę.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój na kawałki. Odłożoną marchewkę z wywaru pokrój w plastry i wraz z jajkiem dodaj do zupy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4