Barramundi w sosie sojowym
Składniki
​1 kg barramundi
1/2 szkl. sosu sojowego
1 łyżka startego imbiru
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
2 cebule
4 łyżki octu ryżowego
ok. 1/4 szkl. oleju sezamowego do pieczenia
2–3 łyżki sezamu
4 łyżki posiekanych listków kolendry
2 limonki
Opis

Barramundi oczyść, przemyj dokładnie płetwy, a także wnętrze ryby. Następnie skrop sokiem z 1 i 1/2 limonki i pozostaw na ok. 15 min. Po tym czasie wypłucz ponownie i osusz lekko ręcznikiem papierowym. Rybę dopraw solą i pieprzem, następnie natnij w kilku miejscach i posyp sezamem. Tak przygotowaną ułóż w naczyniu do pieczenia i podlej olejem sezamowym. Piecz ok. 25 min do zarumienienia ryby.

Przygotuj sos: cebulę pokrój w kostkę, wymocz w zimnej wodzie i odciśnij. Czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż, wyjmij pestki i pokrój w cienkie paski. Na patelni na 1 łyżce oleju podsmaż ok. 2 min posiekany czosnek, cebulę chilli wraz ze startym imbirem, po czym dodaj sos sojowy, ocet, olej sezamowy i wszystko razem podsmaż jeszcze ok. 5 min.
Ryż ugotuj na parze, a następnie wymieszaj z sokiem z limonki (ok. 2 łyżeczki) i posiekaną kolendrą (1 łyżka). Upieczoną rybę dopraw gorącym sosem sojowym, świeżą kolendrą i podawaj z limonowym ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne