Przepisy Barramundi w sosie sojowym

Składniki

1 kg barramundi
½ szklanki sosu sojowego
1 łyżka imbiru
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
2 cebule
4 łyżki octu ryżowego
¼ szklanki oleju sezamowego (do pieczenia)
3 łyżki sezamu
4 łyżki świeżej kolendry (posiekanych listków)
2 limonki

Opis

Barramundi oczyść, przemyj dokładnie płetwy, a także wnętrze ryby. Następnie skrop sokiem z 1 i 1/2 limonki i pozostaw na ok. 15 min. Po tym czasie wypłucz ponownie i osusz lekko ręcznikiem papierowym. Rybę dopraw solą i pieprzem, następnie natnij w kilku miejscach i posyp sezamem. Tak przygotowaną ułóż w naczyniu do pieczenia i podlej olejem sezamowym. Piecz ok. 25 min do zarumienienia ryby.

Przygotuj sos: cebulę pokrój w kostkę, wymocz w zimnej wodzie i odciśnij. Czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż, wyjmij pestki i pokrój w cienkie paski. Na patelni na 1 łyżce oleju podsmaż ok. 2 min posiekany czosnek, cebulę chilli wraz ze startym imbirem, po czym dodaj sos sojowy, ocet, olej sezamowy i wszystko razem podsmaż jeszcze ok. 5 min.
Ryż ugotuj na parze, a następnie wymieszaj z sokiem z limonki (ok. 2 łyżeczki) i posiekaną kolendrą (1 łyżka). Upieczoną rybę dopraw gorącym sosem sojowym, świeżą kolendrą i podawaj z limonowym ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8