Barramundi w sosie słodko-kwaśnym
Składniki
​2 szt. barramundi
2 papryki czerwone
sok z 1/2 cytryny
3 średnie marchewki
1 łyżeczka startego imbiru
1 cebula
1/4 szkl. octu winnego
1 szkl. soku ananasowego
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1 jajko
5 łyżek mąki do panierki
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
100 g ryżu (1 torebka)
4 łyżki oleju do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Opis

Barramundi oczyść, przemyj dokładnie płetwy, a także wnętrze ryby. Następnie skrop cytryną i pozostaw na ok. 15 min. Po tym czasie wypłucz ponownie i osusz lekko ręcznikiem papierowym. Ryby dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę (ok. 3 łyżki). Na płaski talerz wbij jajko i roztrzep je. Na drugi duży talerz wysyp mąkę. Obtaczaj ryby najpierw w jajku, a potem w mące. Następnie smaż na patelni z obu stron, pod przykryciem (ok. 15 min), aż zauważysz, że mięso ryby robi się białe i zaczyna odchodzić od kości.

Warzywa umyj, marchewkę obierz, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój wszystko w słupki. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na drugiej patelni podsmaż na 1 łyżce oleju (ok. 2 min) posiekany czosnek wraz z imbirem, potem dodaj marchew, paprykę i cebulę – smaż wszystko ok. 3 min, aby były chrupiące. Sos sojowy, ocet, sok ananasowy, przyprawy i 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej wymieszaj w misce i zalej tą marynatą warzywa na patelni. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU do zgęstnienia sosu. Następnie przypraw solą pieprzem i cukrem. Pod koniec gotowania włóż do sosu ryby i podgrzej chwilkę pod przykryciem. Podawaj z niewielką ilością ryżu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Sałatki
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne