Przepisy Bakłażan nadziewany mięsem i oliwkami

Składniki

1 bakłażan

350 g mięsa mielonego

1/2 cebuli

15 szt. oliwek

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, papryka słodka

Opis

Przygotuj farsz: cebulę obierz, umyj i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę wraz z czosnkiem przeszklij na 1 łyżce oleju. Oliwki pokrój w plasterki. Wszystko składniki przełóż do dużej miski. Na rozgrzaną patelnię wrzuć mięso, rozdrobnij je drewnianą łyżką. Smaż aż tłuszcz się wytopi, a następnie go odlej. Usmażone mięso przełóż do miski z posiekanymi składnikami, dopraw przyprawami i wymieszaj.

Bakłażana umyj, odetnij końcówkę z grubszej strony i wydrąż łyżką lub nożem miąższ, zostawiając ok. 1 cm jego grubości. Wydrążone wnętrze posól i pozostaw na ok. 1 godz. aż puści sok. Następnie przepłucz w wodzie, lekko przesusz, pokrój na drobne kawałki i wymieszaj z farszem. Gotowy farsz nałóż do środka bakłażana i zamknij go odciętą końcówką. Następnie zawiń całość w folię aluminiową. Nagrzej piekarnik do 180º i piecz bakłażana przez ok. 45–50 min. Po upieczeniu pokrój bakłażana w grube plastry i podawaj z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4