Bakłażan faszerowany
Składniki
1 bakłażan 
200 g mięsa wołowego (polecamy udziec)
1/2 puszki pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia
Opis

Wołowinę opłucz pod wodą i pokrój w paseczki. Na rozgrzanej patelni bez oliwy smaż pokrojone mięso przez ok. 15 min, co jakiś czas mieszając. Bakłażana przetnij na pół i wydrąż środek. Miąższ obsyp solą i pozostaw na ok. 30 min, aby puścił gorzki sok. Następnie wypłucz go i dodaj do mięsa. Dodaj oliwę, pomidory, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 25 min. Piekarnik nagrzej do 200°. Bakłażanowe łódeczki faszeruj przygotowanym nadzieniem. Następnie zawiń je luźno w folię aluminiową i piecz przez 25 min. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Desery