Przepisy Bajgle z pastrami z mostku wołowego, musztardowym aioli i ogórkiem kiszonym

Składniki

2 kg mostku wołowego

bajgle pszenne lub inne pieczywo

sól peklowa

4 łyżki musztardy dijon

5 łyżek czarnego pieprzu

3 łyżki wędzonej papryki

4 łyżki mielonej kolendry

4 łyżki mielonego kuminu 

3 łyżki suszonego czosnku

3 łyżki suszonej cebuli

4 łyżki cukru muscovado

2 cebule

kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego kardamonu

4 łyżki gorczycy 

1 główka czosnku

1 żółtko

1/2 szk. oliwy

sól morska

1 łyżka octu

ogórki kiszone

sałata

Opis

Produkcja pastrami trwa zwykle tydzień. To wystarczający czas, żeby sól peklowa dotarła do środka mięsa, sprawiając, że będzie równomiernie czerwone. Mięso ponakłuwaj co kilka centymetrów, żeby marynata miała szansę przedostać się do środka. Przygotuj marynatę z kilku łyżek ciepłej wody i ok. 2 łyżek soli peklowej (sprawdź smak). Do wody dodaj po łyżce ziela angielskiego, listków laurowych, czarnego pieprzu, kuminu, kolendry, cukru, gorczycy i kardamonu. Dodaj pokrojoną główkę czosnku i 2 pokrojone z grubsza cebule. Zamknij szczelnie w pojemniku i wstaw do lodówki o temp ok. 2 stopnie. Możesz mieszać marynatą codziennie przez 6–7 dni. 

Po tym czasie wyciągnij mięso z marynaty i opłucz obficie w wodzie. Osusz i wetrzyj po 3 łyżeczki pieprzu, wędzonej papryki, suszonego czosnku i cebuli, kuminu, kolendry, cukru, gorczycy (zmielonej) i 2 łyżek musztardy. Wmasuj przyprawy w mięso i zostaw w lodówce jeszcze na kilka godzin lub cały dzień.

Rozgrzej grilla w ten sposób, żeby połowa była bardzo rozgrzana, a druga połowa nie była wystawiona na bezpośredni żar. Zrumień mięso na największym żarze po 5–10 minut z każdej strony. W tym czasie możesz wrzucić wiórki do wędzenia. Następnie zawiń w kilka warstw folii aluminiowej i wbij sondę (termometr) w najgrubszą część mięsa. Połóż w zimniejszej części grilla i przykryj pokrywą. Skończ ogrzewanie, kiedy mostek osiągnie 80 stopni w środku. Daj odpocząć mięsu ok. godzinę i pokrój w plastry.

Teraz czas na majonez. W misce wbij jedno żółtko, dodaj łyżkę octu, pół łyżeczki soli i pieprzu i zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Dodaj 2 łyżeczki musztardy i zacznij dolewać po łyżce oleju do czasu ukręcenia gęstego majonezu, który można na końcu finalnie doprawić do smaku i ubijać jeszcze chwilę.

Bajgle przekrój na pół, posmaruj majonezem, dodaj sałatę i pokrojone w plastry pastrami. Udekoruj ogórkami i przykryj. Przekrój na pół.

 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4