Przepisy Bajgle z kurczakiem marynowanym w czosnku niedźwiedzim, z pietruszkowym pesto i domowym majonezem
Składniki
1 kilogram piersi z kurczaka ze skórą
bajgle lub inne pieczywo
suszony czosnek niedźwiedzi
sól morska
czarny pieprz
oliwa
olej rzepakowy tłoczony na zimno
papryka słodka
kumin
3 żółtka
1 łyżka octu jabłkowego
musztarda dijon
1 łyżka miód lipowy
orzechy nerkowca
kilka pęczków natki pietruszki
sok i skórka z kilku cytryn
Opis

Kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić oliwą, łyżka miodu, sokiem z cytryny, drobno posiekaną skórką z cytryny, czosnkiem niedźwiedzim, solą, pieprzem i papryką. Odstawić na kilka godzin. Rozgrzać piekarnik do 180˚ i piec ok. 30 minut lub do uzyskania temperatury 72˚ w środku najgrubszej piersi z kurczaka.

W czasie pieczenia zrób majonez. Weź 3 żółtka, dopraw łyżką octu jabłkowego, skórką startą z 1 cytryny, solą i pieprzem do smaku. Ubij wstępnie i zacznij dolewać oliwę bardzo powoli. Powinno wystarczyć pół szklanki do ubicia pysznego majonezu. Wsadź do lodówki.

Pesto zrób w ten sposób. Do blendera z końcówką do mielenia włóż pęczek pietruszki, garść orzechów nerkowca, skórkę z 2 cytryn i sok z jednej, kilka łyżek oliwy, sól i pieprz do smaku i zmiel na gładkie pesto. W razie potrzeby dolej oliwy.

Bajgla przekrój. Jedną część posmaruj majonezem, a drugą pesto. Kurczaka pokrój w plastry i połóż kilka na bajglu, przykryj drugą częścią i przekrój.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Zupy
3 miesięcy temu
45 min.
Zupy
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje