Bagietka z wędzonym pstrągiem i sosem z francuskiej musztardy
Składniki
1/2 bagietki
150 g wędzonego pstrąga
1 łyżka musztardy francuskiej
30 ml oliwy
1/2 cytryny
140 g ogórka zielonego
100 g jogurtu naturalnego
1/2 pęczka koperku
2-3 liście sałaty rzymskiej
czerwona cebula do dekoracji
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Ogórka dokładanie umyj i obierz ze skórki. Przy pomocy łyżeczki wydrąż nasiona, które zawierają najwięcej wody. Pokrój ogórka jak w plasterki. Przełóż do miski i przypraw solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.

W tym czasie umyj liście sałaty rzymskiej. Bagietkę przekrój na pół wzdłuż, polej lekko oliwą i wstaw do piekarnika z włączoną funkcją grilla, aby się zrumieniła. Musztardę francuską wymieszaj z pozostałą oliwą i przypraw świeżo siekanym koperkiem. Zostaw kilka gałązek do dekoracji.

Ogórki lekko odciśnij z ewentualnego soku, przypraw sokiem z cytryny i wymieszaj z jogurtem naturalnym. Dopraw do smaku. Na chrupiące bagietki połóż liście sałaty rzymskiej i dopiero sałatkę z jogurtem. Na ogórkach poukładaj wędzonego pstrąga i polej go sosem z musztardy francuskiej. Na wierzch dekoracyjnie ułóż gałązki świeżego koperku. Obok bagietek można jeszcze ułożyć sałatkę z mieszanych liści sałat z czerwoną cebulą polaną dressingiem PORADA KONTEKSTOWA - DRESSING z musztardy francuskiej.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje