Przepisy Bagietka faszerowana grillowaną kiełbasą i cukinią
Składniki
1 krótka bagietka
200 g kiełbasy Tesco
60 g żółtego sera
50 g masła
1 łyżeczka przyprawy grillowej Tesco
1/2 cukinii
1 papryka żółta
2 gałązki oregano
2 gałązki rozmarynu
10 ml oliwy z oliwek
sól
Sposób przygotowania
1
Bagietkę i kiełbasę przymierz do siebie. Odetnij końce bułki i kiełbasy, aby ich długości były takie same. Końcówki wykorzystaj do późniejszego grillowania. Pieczywo i kiełbasę przekrój na pół w podobnym miejscu. 
2
Bagietkę przebij wzdłuż nożem i lekko rozkrój, aby zrobić miejsce na kiełbasę. Uważaj, aby nie przeciąć skórki pieczywa. Do miski przełóż masło i pokrój drobno świeże gałązki oregano. Zetrzyj na tarce ser. Wsyp przyprawę do grilla i wraz z oregano wymieszaj. 
3
Napełnij łyżeczką aromatyczne masło do środka bagietki i dopiero włóż kiełbaskę. Jeśli masło lekko będzie wystawać z pieczywa, to postaraj się włożyć je głębiej pomiędzy bułkę a kiełbasę. Zawiń każdą sztukę w folię aluminiową. Przygotuj grill – jak tylko żar się ustabilizuje, połóż pieczywo na brzegu, aby spokojnie kiełbaska w środku się wypiekła, a bagietka z zewnątrz była chrupiąca i zrumieniona. Potrwa to ok. 30 minut. 
4
W tym czasie przygotuj warzywa. Umyj i pokrój cukinię w plasterki, a paprykę w paseczki. Przypraw oliwą i rozmarynem oraz szczyptą soli. Przełóż od razu na grilla i opiekaj z każdej strony, aż będą zrumienione, ale nadal chrupiące. Odwiń bułeczki z folii i ułóż na półmisku. Obok rozłóż grillowane warzywa. Całość udekoruj świeżym rozmarynem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
3 miesięcy temu
20 min.
Przystawki