Przepisy Bagietka faszerowana grillowaną kiełbasą i cukinią

Składniki

1 krótka bagietka

200 g kiełbasy Tesco

60 g żółtego sera

50 g masła

1 łyżeczka przyprawy grillowej Tesco

1/2 cukinii

1 papryka żółta

2 gałązki oregano

2 gałązki rozmarynu

10 ml oliwy z oliwek

sól

Sposób przygotowania

 alt=
1

Bagietkę i kiełbasę przymierz do siebie. Odetnij końce bułki i kiełbasy, aby ich długości były takie same. Końcówki wykorzystaj do późniejszego grillowania. Pieczywo i kiełbasę przekrój na pół w podobnym miejscu. 

 alt=
2

Bagietkę przebij wzdłuż nożem i lekko rozkrój, aby zrobić miejsce na kiełbasę. Uważaj, aby nie przeciąć skórki pieczywa. Do miski przełóż masło i pokrój drobno świeże gałązki oregano. Zetrzyj na tarce ser. Wsyp przyprawę do grilla i wraz z oregano wymieszaj. 

 alt=
3

Napełnij łyżeczką aromatyczne masło do środka bagietki i dopiero włóż kiełbaskę. Jeśli masło lekko będzie wystawać z pieczywa, to postaraj się włożyć je głębiej pomiędzy bułkę a kiełbasę. Zawiń każdą sztukę w folię aluminiową. Przygotuj grill – jak tylko żar się ustabilizuje, połóż pieczywo na brzegu, aby spokojnie kiełbaska w środku się wypiekła, a bagietka z zewnątrz była chrupiąca i zrumieniona. Potrwa to ok. 30 minut. 

 alt=
4

W tym czasie przygotuj warzywa. Umyj i pokrój cukinię w plasterki, a paprykę w paseczki. Przypraw oliwą i rozmarynem oraz szczyptą soli. Przełóż od razu na grilla i opiekaj z każdej strony, aż będą zrumienione, ale nadal chrupiące. Odwiń bułeczki z folii i ułóż na półmisku. Obok rozłóż grillowane warzywa. Całość udekoruj świeżym rozmarynem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4