Babka z ajerkoniakiem
Składniki
120 g mąki pszennej
160 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki migdałowej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek
200 g drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 ml ajerkoniaku
200 ml oleju
100 ml śmietanki 30%
150 g białej czekolady
Opis

Wszystkie trzy mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy razem.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Ajerkoniak i olej mieszamy razem i stale miksując, wlewamy wąską strużką do jajecznej masy.

Na koniec dodajemy stopniowo suche składniki.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto.

Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę studzimy, a następnie wyjmujemy z formy.

W rondelku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy). Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Gęstą polewą polewamy wierzch babki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Zupy