Przepisy Babka z ajerkoniakiem

Składniki

120 g mąki pszennej
160 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki migdałowej
1 łyżka proszku do pieczenia (płaska)
1 szczypta soli
5 jajek
200 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 ml ajerkoniaku
200 ml oleju słonecznikowego
100 ml śmietany kremówki (30%)
150 g białej czekolady

Opis

Wszystkie trzy mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy razem.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Ajerkoniak i olej mieszamy razem i stale miksując, wlewamy wąską strużką do jajecznej masy.

Na koniec dodajemy stopniowo suche składniki.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto.

Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę studzimy, a następnie wyjmujemy z formy.

W rondelku podgrzewamy śmietankę (nie zagotowujemy). Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Gęstą polewą polewamy wierzch babki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 1.10-7.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8