Babka wiśniowa z polewą wiśniową
Składniki
3 budynie wiśniowe bez cukru
5 jajek
1 szkl. mąki pszennej
200 g masła
3/4 szkl. drobnego cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
Polewa:
1 szkl. wiśni, np. mrożonych
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2–3 łyżki cukru
1/3 szkl. wody
Sposób przygotowania
1
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddziel żółtka od białek.
2
Utrzyj żółtka z cukrem.
3
Dodaj masło. Utrzyj na biały krem.
4
Otrzyj wyparzoną cytrynę - tylko żółtą część.
5
Przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, budynie i ponownie utrzyj.
6
Ubij białka na sztywną pianę.
7
Połącz ciasto z białkami i delikatnie wymieszaj.
8
Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą. Ciasto piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
9
Wiśnie przełóż do garnuszka. Wlej 1/4 szklanki wody i dodaj cukier. Zagotuj i gotuj przez 5 minut. Do pozostałej wody dodaj mąkę, wymieszaj i stopniowo wlewaj do wiśni, cały czas mieszając do momentu, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.
10
Gotowym sosem polej babkę tuż przed podaniem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne