Przepisy Babka wiśniowa z polewą wiśniową

Składniki

3 budynie wiśniowe bez cukru

5 jajek

1 szkl. mąki pszennej

200 g masła

3/4 szkl. drobnego cukru

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cytryna

Polewa:

1 szkl. wiśni, np. mrożonych

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2–3 łyżki cukru

1/3 szkl. wody

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddziel żółtka od białek.

2

Utrzyj żółtka z cukrem.

3

Dodaj masło. Utrzyj na biały krem.

4

Otrzyj wyparzoną cytrynę - tylko żółtą część.

5

Przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, budynie i ponownie utrzyj.

6

Ubij białka na sztywną pianę.

7

Połącz ciasto z białkami i delikatnie wymieszaj.

8

Foremkę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą. Ciasto piecz w temp. 180°C, na środkowej półce przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

9

Wiśnie przełóż do garnuszka. Wlej 1/4 szklanki wody i dodaj cukier. Zagotuj i gotuj przez 5 minut. Do pozostałej wody dodaj mąkę, wymieszaj i stopniowo wlewaj do wiśni, cały czas mieszając do momentu, aż uzyskasz odpowiednią gęstość.

10

Gotowym sosem polej babkę tuż przed podaniem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 26.03-1.04.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8