Babka pomarańczowa z malinowym lukrem
Składniki
2 szkl. mąki
4 żółtka
1 jajko
85 g masła
3/4 szkl. mleka
14 g drożdży suszonych lub 30 g drożdży świeżych
100 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
1 pomarańcza
3/4 szkl. cukru
Polewa:
garść malin mrożonych
6 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania
1
Przesiej mąkę do miski.
2
Dodaj drożdże suszone. Jeśli wykorzystujesz drożdże świeże, połącz je z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 1/2 szklanki mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
3
Dodaj cukier.
4
Roztop masło, dodaj mleko i wyłącz ogień. Letnie masło z mlekiem dodaj do miski.
5
Dodaj jajko i żółtka.
6
Otrzyj skórkę z wyparzonej pomarańczy.
7
Do miski dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową.
8
Przez ok. 10 minut wyrabiaj ciasto końcówką do ciasta drożdżowego. Powinno być lśniące i luźne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
9
Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą foremki. Odstaw do ponownego wyrośnięcia. Ciasto piecz ok. 40 minut, w temp. 180°C, do suchego patyczka.
10
Rozmrożone maliny połącz z cukrem pudrem. Wystudzoną babkę podawaj z sosem malinowym.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Desery
2 miesiące temu
140 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy